Podróżowanie w poszukiwaniu dobrej kawy, które miejsca najpopularniejsze

Podróżowanie w poszukiwaniu dobrej kawy, które miejsca najpopularniejsze?

Kawa uprawiana jest w różnych zakątkach świata. Wpływ na jej wyjątkowy smak ma właśnie sposób uprawy, klimat, metoda wypalania itp. Niektórzy uważają, że najlepsze są kawy włoskie, inni piją wyłącznie specialty coffee z Afryki. W jakich więc krajach można znaleźć najlepszą kawę?

Dobra kawa bez podróżowania – gdzie ją znaleźć?

Nie każdy ma możliwość podróżowania po świecie w celu znalezienia najlepszej kawy. Na szczęście są teraz sposoby na to, by sprawdzić, jak smakuje kawa z plantacji w najodleglejszych zakątkach. Palarnia kawy będzie mieć w swojej ofercie dobrą kawę z zagranicy, w tym z Etiopii, Hondurasu, Panamy, Brazylii czy Kostaryki. Wiele jej gatunków to specialty coffee, czyli kawa najwyższej jakości, która została oceniona wcześniej przez grono specjalistów. A jakie kraje słyną z upraw najlepszych kaw na świecie?

Kawy z Afryki

W Afryce wiele jest krajów, których plantacje kaw cieszą się sporym zainteresowaniem. Wśród nich wymienia się Kenię. Państwo to ma świetne warunki do uprawy ziaren, co wpływa na niepowtarzalny aromat napoju. Kenijskie kawy wyróżniają się nieco kwaśnym smakiem, wyczuć w nich można owoce cytrusowe, jagody, winie czy nawet rum. W przypadku Afryki nie można zapominać o Etiopii, która uważana jest za ojczyznę kawy. Tamtejsze ziarna najczęściej poddawane są tradycyjnej obróbce, rzadziej mówi się o automatyzacji. Jeżeli chodzi o smak, wyczuwalna jest w kawie słodycz, pojawia się aromat herbaciany, karmelowy, jaśminowy lub bergamotowy, jest on uzależniony od regionu plantacji. Poza Kenią i Etiopią w Afryce z uprawy najwyższej jakości kaw słynie też Uganda, Malawi, Burundi, Tanzania i Rwanda.

Kawy z Ameryki Południowej i Środkowej

Ameryka Południowa i Środkowa to również niepowtarzalnie aromatyczne kawy. Na szczególną uwagę zasługują plantacje w Gwatemali. Kraj tej znajduje się wśród czołowych producentów kaw na świecie. Napoje przygotowane z gwatemalskich ziaren mają wyczuwalną kwasowość i słodkość. Ciekawie smakują też kawy z Hondurasu. Te mają w sobie całe bogactwo aromatów owocowych i orzechowych. Kawy z Kostaryki natomiast mają głęboki, intensywny smak.

Z produkcji kaw słynie też Boliwia. Ziarna zbierane są tam ręcznie i obrabiane na mokro, nie stosuje się żadnych nawozów. Wyczuwalne jest to w delikatnym, lekko kwaskowym aromacie. Popularne plantacje kaw w Ameryce Południowej znajdują się też w Brazylii, Kolumbii i Peru.

Kawy z Ameryki Północnej

W Ameryce Północnej najlepiej smakują kawy z Kuby i Meksyku. Ziarna kubańskie nadają mocnego, czystego aromatu. Bardziej zróżnicowane są kawy meksykańskie. Wiele jest ich odmian, co przekłada się na wielość dostępnych smaków.

Kawy z Azji

W Azji wymienia się dwa kraje, w których są idealne warunki do uprawy kawy. Jest to Laos i Wietnam. W tym pierwszym występuje klimat monsunowy, ziemia jest żyzna, co sprzyja plantacjom. Jest to też wyczuwalne w samej kawie, ponieważ ta jest bardzo intensywna, ciężka, nie każdemu przypadnie do gustu. Kawa uprawiana w Wietnamie wyróżnia się natomiast goryczką, słodyczą i słonym aromatem. Ma przy tym sporo kofeiny, co doceniają smakosze prawdziwych, pobudzających kaw.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij